Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

ΓΙΑ ΓΑΛΑΙΝΟΘΗΡΙΑ..ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ο φαλαινοθηρικός στόλος της Ιαπωνίας ξεκίνησε την Κυριακή το ταξίδι προς τον Ατλαντικό Ωκεανό για ένα κυνήγι που θα συμπεριλάβει φέτος για πρώτη φορά και τις διάσημες μεγάπτερες φάλαινες. Στο «κατόπι» των φαλαινοθηρικών βρίσκεται σκάφος της Greenpeace, και οι συμπλοκές δεν είναι απίθανες.

Η Ιαπωνία συνεχίζει να κυνηγά φάλαινες στον Ατλαντικό και τον Νότιο Ωκεανό εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στη διεθνή απαγόρευση που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία για ερευνητικούς σκοπούς. Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και αρκετές δυτικές χώρες θεωρούν προκλητική αυτή την τακτική και ζητούν από το Τόκιο να υποχωρήσει.

Ο ιαπωνικός στόλος, με επικεφαλής το φαλαινοθηρικό Nisshin Maru, σχεδιάζει να φέρει πίσω 50 μεγάπτερες φάλαινες, 950 ρυγχοφάλαινες και 50 πτεροφάλαινες.

Το στόλο περιμένει έξω από τα ιαπωνικά χωρικά ύδατα το σκάφος Esperanza της Greenpeace.

«Οι απειλούμενες μεγάπτερες φάλαινες που έχουν βάλει στο στόχαστρο οι φαλαινοθήρες αποτελούν μέρος μιας ακμάζουσας τουριστικής βιομηχανίας παρακολούθησης των φαλαινών σε άλλες χώρες. Ο φαλαινοθηρικός στόλος πρέπει να ανακληθεί άμεσα. Αν αυτό δεν συμβεί, θα προβούμε σε άμεσα, μη βίαια μέτρα για να σταματήσουμε το κυνήγι» δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της Greenpeace Κάρλι Τόμας.

Οι μεγάπτερες φάλαινες, γνωστές για τα μακρόσυρτα τραγούδια τους και τα ακροβατικά τους άλματα έξω από νερό, είχαν σχεδόν εξαφανιστεί πριν από τέσσερις δεκαετίες. Το κυνήγι τους απαγορεύτηκε το 1963 από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, και σήμερα ο πληθυσμός τους εκτιμάται στα 30 με 40 χιλιάδες άτομα, περίπου στο ένα τρίτο του αρχικού τους πληθυσμού.

Η μεγάπτερη φάλαινα παραμένει στη λίστα των «ευάλωτων» ειδών.

Η Ιαπωνία, όπου η φαλαινοθηρία είναι παράδοση από τον 17ο αιώνα, διαθέτει το κρέας από το «επιστημονικό» κυνήγι στην αγορά για κατανάλωση.

Τα τελευταία χρόνια ασκεί πιέσεις στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας για άρση του γενικού μορατόριουμ που επιβλήθηκε το 1986 στη φαλαινοθηρία. Μέχρι στιγμής, δεν το έχει καταφέρει.

1 σχόλιο:

whispering-planet είπε...

Στείλε μας μαιλ αν θέλεις να λάβεις πρόσκληση.
whispering.planet.admin@gmail.com