Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

ΙΣΤΑΜΕ-Η ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ-

Αυτή η ποιότητα ζωής του σύγχρονου άνθρωπου, µπορεί να καλυφθεί από ένα νέο µοντέλο βιώσιµων πόλεων. Επανερχόµαστε λοιπόν πάλι σε έναν ορισµό, την έννοια του βιώσιµου. Είναι αυτονόητο ότι η σύγχρονη βιώσιµη πόλη δεν πρέπει να περιοριστεί σε µια πόλη που θα εξυπηρετεί το στενό όριο της βιωσιµότητας, δηλαδή της δηµιουργίας πόλεων που θα ικανοποιούν τις ανάγκες τις σηµερινής γενιάς χωρίς να υποθηκεύουν τις µελλοντικές ανάγκες των επόµενων γενεών. Η σύγχρονη πόλη θα πρέπει να είναι ενεργειακά βιώσιµη, διοικητικά αυτόνοµη, µε την τεχνολογική πρόοδο αρωγό στην οικονοµική και κοινωνική ζωή της πόλης, µε την δική της ξεχωριστή πολιτισµική ταυτότητα. Στη σύγχρονη βιώσιµη πόλη θα ικανοποιούνται στο έπακρο οι ανάγκες των πολιτών, θα αναδύει µια νέα ηθική του σεβασµού στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Αρχιτεκτονική και νέα πόλη
Αυτή είναι η πρόκληση της σύγχρονης εποχής , αυτών που θα σχεδιάσουν τις νέες πόλεις. Η πρόκληση της πόλης µε χρώµατα, της πόλης µε νεανικό σφυγµό, µε περισσότερο πράσινο, ενεργειακά φιλικής, της πόλης που θα χωράει όλες τις εθνότητες, όλους τους πολιτισµούς, αλλά παράλληλα θα έχει το δικό της ξεχωριστό άρωµα που θα την διακρίνει από τις άλλες.
Οι αρχιτέκτονες συνήθως προσπαθούν να δώσουν µε µερικά κτίρια ή µε ένα µεγαλοπρεπές κτίριο έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στις πόλεις. Ο τροχός της χιλιετίας στο Λονδίνο, µια προσπάθεια που ο αρχιτέκτονας σε συνεργασία µε τις αρχές, προσπάθησε να σηµατοδοτήσει την νέα χιλιετία, αλλά παράλληλα και να δηµιουργήσει αρχιτεκτονικά και τεχνικά ένα δηµοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.
Εδώ είναι το κεφαλαιώδες ζήτηµα, που παρεµβαίνει η σύγχρονη αρικτεκτονική στην όψη της νέας πόλης. Η νέα σύγχρονη βιώσιµη πόλη θα πρέπει να χρησιµοποιεί την αρχιτεκτονική και την τεχνολογία που συνδέεται µε αυτήν, στη δηµιουργία βιοκλιµατικών οικοδοµηµάτων , που δεν θα αλλοιώνουν το χαρακτήρα της πόλης ή τουλάχιστον θα διατηρούν ένα κοµµάτι που θα θυµίζει την παλαιά πόλη. Το µέλλον και η σύγχρονη αρχιτεκτονική σε αρµονία µε την παράδοση .
Τα βιοκλιµατικά σπίτια, οι δείκτες φυσιολογικής ανεκτής θερµοκρασίας (PET) αλλά και άλλες περιβαλλοντικές εφαρµογές στην υπηρεσία του αρχιτεκτονικού σχεδιασµού της νέας πόλης.
Φανταστείτε αρχιτεκτονικά κτίρια που θα λούζουν την Αθήνα µε τον υπέροχο ελληνικό ήλιο, περιπάτους και ηλιοβασιλέµατα εκεί που περπάτησαν οι αρχαίοι
2

Δεν υπάρχουν σχόλια: