Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Ο ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΚΙΤΡΟΥΣ ΠΙΕΡΙΑΣ


Ο ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΚΙΤΡΟΥΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
01-02-2007

Στις 2 Φεβρουαρίου οι υγροβιότοποι και τα πουλιά που ζουν εκεί «γιορτάζουν», καθώς έχει οριστεί η δεύτερη μέρα του Φλεβάρη, ως παγκόσμια μέρα για τους υγροβιότοπους. Στην Πιερία , ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα που έχουμε είναι αυτό των Αλυκών Κίτρους. Περιοχή που εκτός από τη παραγωγική δυνατότητα της σε αλάτι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί.

Σε επίπεδο προστασίας η αλυκή κίτρους , προστατεύεται από την εγχώρια νομοθεσία με την απαγόρευση του κυνηγιού καθώς είναι προστατευόμενη περιοχή, εξαιτίας της ορνιθοπανίδας της. Είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, χαρακτηρισμένη ως περιοχή ειδικής προστασίας (SPA). Η αλυκή κίτρους , προστατεύεται και από την διεθνή συνθήκη Ramsar, καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο υγροτοπικό σύστημα του Δέλτα Λουδία-Αξιού και Αλιάκμονα.

Η έκταση της είναι περίπου 1500 στρέμματα, ενώ βρίσκεται σχετικά κοντά στο οδικό δίκτυο. Η επισκεψιμότητα της είναι περιορισμένη, καθώς απαιτείται να γίνουν καλύτερες σημάνσεις και επισκευή των ξύλινων παρατηρητηρίων που υπάρχουν σε σημεία θέας στην ευρύτερη περιοχή.

Όλες οι παρεμβάσεις , θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία τοπικών αρχών, οικολογικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη περιοχή, όπως είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και του νεοσύστατου Φορέα Διαχείρισης.

Η Ελληνική ορνιθολογική εταιρία , εδώ και χρόνια όπως κάνει και σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιεί δράσεις προστασίας, ενημερώσεις , καταμετρήσεις πουλιών και τέλος έχει το θεσμό των caretakers, ένας από τους οποίους είναι και ο υπογράφων, προκειμένου να ενημερώσει και να βοηθήσει την τοπική κοινωνία στην προστασία του οικοσυστήματος.

Για ποιο λόγο είναι σημαντική η Αλυκή Κίτρους Πιερίας;

Σίγουρα επιτελεί σημαντικό ρόλο ως ένα υγροτοπικό σύστημα , στις τοποκλιματικές και εδαφικές συνθήκες της περιοχής αλλά επίσης είναι ένα σημαντικό ενδιαίτημα για πουλιά που είτε αναπαράγονται είτε την χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό στη μετανάστευση τους ή ακόμη ξεχειμωνιάζουν εκεί.

Η υδάτινη της επιφάνεια αποτελεί περιοχή για «ξεκούραση» , αλλά και τροφή στα «ταξιδιάρικα» πουλιά. Επίσης οι θάμνοι και οι θίνες αποτελούν εξαιρετικό καταφύγιων για μικρότερα πουλιά ή χρησιμοποιούνται για δημιουργία φωλιών.

Ο υγροβιότοπος των αλυκών κίτρους είναι η μεγαλύτερη αποικία με μαυροκέφαλους γλάρους στην Ελλάδα (Larus Melanocephalus),καθώς και για άλλα αναπαραγόμενα είδη , όπως είναι η γαλιάντρα, το νανογλάρονο, το ποταμογλάρονο, η αβοκέτα, ο καλομοκανάς κ.α

Επίσης υπάρχει μια ομάδα αργυροπελεκάνων , ενώ κατά τη μετανάστευση έρχονται σε μεγάλο αριθμό τα γνωστά φοινικόπτερα, (Phoenicopterus ruber) - φλαμίγκος , λευκοτσικνίαδες και άλλα υδρόβια πτηνά (πάπιες, χήνες).

Δυστυχώς παρόλο τη σπουδαιότητα της περιοχής, παρατηρείται το φαινόμενο της ανεξέλεχτης ρίψης σκουπιδιών, κάψιμο χόρτων , αλλά και αλλαγές στη στάθμη της υδάτινης επιφάνειας..

Η πρόσβαση είναι από την παλαιά εθνική οδό Κατερίνης Θεσσαλονίκης, ενώ μπορούμε να συνδυάσουμε την επίσκεψη μας στον υγροβιότοπο με παράλληλη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο «λουλουδιές». Μάλιστα πρόσφατα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει ολοκληρώσει την οδική πρόσβαση στο χώρο.

Κατά την επίσκεψη μας στο χώρο, οφείλουμε να σεβαστούμε ορισμένους κανόνες, όπως είναι η ησυχία για να μην ενοχλήσουμε τα πουλιά, να μην πετάμε σκουπίδια στο περιβάλλον χώρο, να μην προσπαθήσουμε να τα «ταΐσουμε» πετώντας οτιδήποτε , καθώς πρόκειται για άγρια πτηνά και τέλος να μην πλησιάσουμε σε κοντινή απόσταση, ώστε να ενοχληθούν.

Ο εξοπλισμός που χρειάζεται να έχουμε μαζί μας είναι, η...καλή διάθεση, κιάλια και φωτογραφική μηχανή. Εάν έχουμε και κάποιο τηλεσκόπιο, τότε η παρατήρηση θα είναι πιο εύκολη, όπως και ιδιαίτερα χρήσιμος είναι και ένας οδηγός πουλιών.

Το birdwatching, η παρατήρηση πουλιών ελληνιστή , σε άλλες χώρες της Β. Ευρώπης αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση τουρισμού αλλά και ένα πολύ όμορφο χόμπι. Μακάρι και η Πιερία, να αναδείξει αυτήν την πτυχή οικοτουρισμού με σεβασμό πάντα στο φυσικό περιβάλλον..

ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

Μsc Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών.

damiskalpak@gmail.com


Τηλ: (23510) 38941-3 Fax: (23510) 39877 e-mail: info@pierianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: