Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ Ο.Π

ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – ΠΑΙΞΕ ΚΙ ΕΣΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΡΟΛΟ
Η προστασία του κλίματος δεν είναι υπόθεση μόνο των κυβερνήσεων και των ειδικών. Ως πολίτης και καταναλωτής, μπορείς να παίξεις και εσύ το δικό σου καθοριστικό ρόλο.
Κινήσου με τις δικές σου δυνάμεις Η αυτοκίνηση στις πόλεις ευθύνεται για το 40% των συνολικών επιπτώσεων των μεταφορών στην κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες διαδρομές κάτω από 5 χιλιόμετρα γίνονται ακόμη με ΙΧ. Πέρα από τη συμβολή της στην κλιματική αλλαγή, η χρήση του ΙΧ προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση, επιπτώσεις στην υγεία από έλλειψη άσκησης, αλλά και εξάρτηση από εισαγόμενο πετρέλαιο.
Περπατώντας καθημερινά ή χρησιμοποιώντας ποδήλατο, προστατεύεις τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία σου! Συμπλήρωμά τους είναι η συγκοινωνία και όχι το αυτοκίνητο.
Αγωνιζόμαστε για βιώσιμο αστικό σχεδιασμό που μειώνει τις αποστάσεις και ελαχιστοποιεί την ανάγκη του ΙΧ. Διεκδικούμε αποτελεσματικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διευκόλυνση και προτεραιότητα για τα ποδήλατα και τους πεζούς, αντικίνητρα για την χρήση ΙΧ στην πόλη.

Σκέψου παγκόσμια, …αγόρασε τοπικά
Μεγάλο μέρος από τις επιπτώσεις καθενός μας στο κλίμα, προέρχεται από τα προϊόντα που αγοράζουμε. Πέρα από τις εκπομπές αερίων κατά την παραγωγή, την επεξεργασία και την απόρριψη κάθε προϊόντος, καθοριστικές είναι και οι εκπομπές από την μεταφορά του. Ενδεικτικά, κάθε τόνος μήλα που έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία στην Ευρώπη, ελευθερώνει στην ατμόσφαιρα ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα: είκοσι φορές περισσότερο από ό,τι αν καταναλώναμε μήλα από τη χώρα μας.
Τρώγοντας βιολογικά προϊόντα τοπικής παραγωγής, απολαμβάνεις πιο φρέσκο φαγητό - και μειώνεις τις εκπομπές αερίων!
Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς και την τοπική οικονομία. Εργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, ώστε κάθε προϊόν να αντανακλά στην τιμή του τις αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα από τη μεταφορά του. Αγωνιζόμαστε για στροφή των εμπορευματικών μεταφορών, από το αεροπλάνο και το φορτηγό, στο σιδηρόδρομο και το πλοίο.

Διάλεξε συσκευές με τη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος
Ψυγεία, πλυντήρια, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικά, έχουν μεγάλη διαφοροποίηση στην κατανάλωση ενέργειας. Συσκευές υψηλής αποδοτικότητας καταναλώνουν πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και είναι συνήθως καλύτερης ποιότητας.
Αγοράζοντας συσκευές, αναζήτησε μοντέλα με ενεργειακή σήμανση Α++: ένα ψυγείο υψηλής αποδοτικότητας έχει κατανάλωση 4 φορές μικρότερη από το μέσο όρο και στη διάρκεια της ζωής του θα έχεις κέρδος πολλά χρήματα.
Άλλαξε τις παραδοσιακές λάμπες πυράκτωσης με λαμπτήρες υψηλής απόδοσης που καταναλώνουν 4 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8 φορές περισσότερο, αντισταθμίζοντας κατά πολύ την υψηλότερη τιμή αγοράς τους.
Αγωνιζόμαστε για αυστηρές πανευρωπαϊκές προδιαγραφές ενεργειακής αποδοτικότητας σε κάθε συσκευή και μηχάνημα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

Μη μένεις …stand-by
Μέχρι και 85% της κατανάλωσης πολλών ηλεκτρικών συσκευών μπορεί να αφορά τα διαστήματα που ΔΕΝ χρησιμοποιούνται. Όταν αφήνεις τον φορτιστή του κινητού στην πρίζα ή δεν σβήνεις την οθόνη του υπολογιστή, αυτά συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια.
Έλεγξε τις προδιαγραφές των συσκευών πριν αγοράσεις. Στην Ευρώπη, η ισχύς μιας τηλεόρασης σε αναμονή (stand-by) ποικίλλει από 0,1 μέχρι 20 Watt.
Απαιτούμε Ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα επιβάλλει στους παραγωγούς οικιακών ηλεκτρικών συσκευών ανώτατη ισχύ «σε αναμονή» τα 0,5 Watt.

Φρόντισε έξυπνα τη θέρμανση και τη δροσιά σου.
Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, χωρίς επιπτώσεις στην άνεσή σου. Ρυθμίζοντας το θερμοστάτη 1 βαθμό χαμηλότερα κερδίζεις 5-10% της ενέργειας που ξοδεύεις για θέρμανση, ενώ ένας ανεμιστήρας καταναλώνει μόλις το ένα εικοστό της ενέργειας που απαιτεί ένα κλιματιστικό.
Αγοράζοντας ή ανακαινίζοντας το σπίτι σου, βάλε μόνωση, χρησιμοποίησε βιοκλιματικές λύσεις, αναζήτησε δυνατότητα κλιματισμού με ανανεώσιμες πηγές (πχ γεωθερμικές αντλίες θερμότητας). Σε ένα «έξυπνο» σπίτι, οι απαιτήσεις για ενέργεια είναι αρκετές φορές χαμηλότερες από το μέσο όρο.
Προωθούμε αυστηρές προδιαγραφές μόνωσης για όλα τα κτίρια, καθώς και ανάπτυξη σπιτιών που θα παράγουν όση ενέργεια καταναλώνουν. Απαιτούμε δεσμευτικούς στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, που θα προωθήσουν στην αγορά φιλικότερες προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Χρησιμοποίησε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές
Χάρις στα Πράσινα κόμματα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει πλέον στις εταιρίες να μας ενημερώνουν πού προέρχεται η ενέργεια που καταναλώνουμε. Επιλέγοντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, σύντομα θα μπορείς να στηρίζεις τις τεχνολογίες αυτές περιορίζοντας δραστικά τις δικές σου επιπτώσεις στο κλίμα.
Αγωνιζόμαστε ώστε μέχρι το 2020 τουλάχιστον 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Διάλεξε λιγότερο ρυπογόνο αυτοκίνητο
Τα ΙΧ ευθύνονται για το 50% των εκπομπών αερίων από τον τομέα των μεταφορών. Ένα 4Χ4 καταναλώνει τρεις φορές περισσότερο από ένα οικονομικό ΙΧ. Αν πραγματικά χρειάζεσαι αυτοκίνητο, διάλεξε τουλάχιστον μικρό, με χαμηλή κατανάλωση.
Προωθούμε δεσμευτικά όρια εκπομπών αερίων για τα νέα αυτοκίνητα. Αγωνιζόμαστε ώστε οι φόροι και τα τέλη στα ΙΧ να αντανακλούν τις διαφοροποιήσεις στις εκπομπές τους και τις συνολικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

Κάνε διακοπές σε κοντινότερα μέρη
95% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει ποτέ ταξιδέψει με αεροπλάνο, όμως οι αερομεταφορές αντιπροσωπεύουν ήδη το 10% των ανθρώπινων επιπτώσεων στο κλίμα. Για να ταξιδέψει ένας επιβάτης 3.000 χλμ με αεροπλάνο, εκπέμπεται 1 τόνος διοξειδίου του άνθρακα: Με τις ίδιες εκπομπές θα μπορούσες να καλύψεις 7.000 χλμ με ΙΧ ή 17.000 χλμ με τρένο. Αν έχεις τη δυνατότητα, καλύτερα να αποφύγεις το αεροπλάνο.
Απαιτούμε να τεθεί ανώτατο όριο στις παγκόσμιες εκπομπές από αερομεταφορές, καθώς και μέτρα περιορισμού των εκπομπών αυτών στην ΕΕ ήδη από το 2008. Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις δυνατότητες αναψυχής εκεί όπου ζούμε.

Ενεργοποιήσου με τους Πράσινους
Σχεδόν κάθε μέρα ακούμε ειδήσεις που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή: στοιχεία για λιώσιμο παγετώνων, ξηρασίες, πλημμύρες, καταιγίδες, εξάπλωση ασθενειών από την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας, εξαφάνιση ζωικών και φυτικών ειδών… Το κλίμα φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.
Σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αυτοί που αποφασίζουν για τη ζωή μας ΔΕΝ κάνουν αυτά που χρειάζεται για τη λύση του προβλήματος. Χρησιμοποίησε λοιπόν τις δικές σου δυνατότητες για να αλλάξουν τα πράγματα:
• Στήριξε το πράσινο κίνημα και τους Οικολόγους Πράσινους
• Ενεργοποιήσου σε μια περιβαλλοντική οργάνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: